<< Усі новини

Навіщо створюються інноваційні парки. І кому це треба

UFuture Investment Group оголосила про плани зробити Харків нової інноваційної точкою України. У місті збираються побудувати інноваційний парк, подібний UNIT.City і LvivTech.City. Таким чином, Харків стане третім містом, в якому може з'явитися Innovation district.

Автор: Макс Яковер

Редакція bit.ua попросила СЕО та керуючого партнера UNIT.City Макса Яковер пояснити, що таке інноваційні парки і навіщо вони потрібні.

- Інноваційний парк - це щось на зразок Кремнієвої долини?

- Так. З одного боку, це місце, де ти працюєш, вчишся, живеш і відпочиваєш. З іншого - це велика концентрація талантів, стартапів, технологій і подій. Разом це дає таке середовище, в якій все, що всередині, зростає швидше, ніж зовні. Така собі територія майбутнього, або місто інновацій, який ще називають інноваційним парком.

- А як же тоді технопарки, академмістечка? Чи є різниця чи це все одне й те саме?

- Так є. Ідея в створенні високої концентрації компаній, задумів і талантів в одному місці залишилася, але принципові відмінності все ж є:

Наукові парки спочатку будувалися на периферії міста або навіть за його рисою. Інноваційні парки будуються в місті, часто за принципом ревіталізації: старі об'єкти отримують нове життя.

Наукові парки, як правило, зациклені на певних дисциплінах. В інноваційних кварталах - більш широке поле для креативних індустрій.

- Хіба того, що пропонувалося в наукові парки, було недостатньо?

- З'явилося нове покоління з абсолютно іншими вимогами. В першу чергу до креативної атмосфері, work-life balance, спільноті людей навколо тебе. Гнучкість і близькість теж важливі - в майбутньому ми будемо працювати поруч з місцем, в якому живемо.

- І хто це все придумав? Напевно справа рук зухвалих стартаперів.

- Інноваційні парки дійсно з'явилися в епоху буму стартапів. Молоді хлопці-мілленіали перетворилися в драйверів нового часу. Вони, як магніт, стали притягати до себе інфраструктуру і обростати екосистемами.

- У цього місця правда є екосистема?

- Так. Інноваційна екосистема - це наріжний камінь всієї історії. Вона з'являється на перетині компаній всередині парку, красивої інфраструктури і мережі контактів. Наявність і баланс цих елементів створює синергію між людьми і компаніями. Неможливо створити iPhone або Tesla поодинці, перебуваючи в лісі. Саме завдяки добре спроектованої магії і народжуються нові ідеї і проекти, стартапи отримують хороший буст, а великі компанії - можливість протестувати свої напрацювання.

- Великі компанії?! Я думав, там тільки зелені хіпстера зі смузі тусуються. А хто ще може «заселитися» в парк?

- Всі, кого можна віднести до креативних індустрій, хто хоче розвиватися глобально і у кого «під капотом» є технології. Основу, звичайно, складають стартапи різних напрямків. Але велика увага також приділяється і утворення: ІТ-школи, акселератори, інкубатори - все це невід'ємна складова екосистеми. Крім того, на території інноваційного парку можуть працювати різні лабораторії і R&D-центри великих компаній. Додайте сюди купу локацій з заходами, коворкінг, культурні місця і точки відпочинку, житло, прості школи і садки - і ви отримаєте справжнє місто в місті.

Всього таких «інноваційних коктейлів» в світі налічується близько 40.

- Яка в цілому користь від цих парків? Навіщо вони потрібні місту?

- Користі багато. Основна ідея - це розвиток інновацій, підприємництва, зростання компаній і людей. Як правило, інноваційні парки стають ІТ-воротами для іноземних інвесторів, партнерів і клієнтів. Тому, з часом в правильній атмосфері, при правильній взаємодії такі центри інновацій можуть давати потужний поштовх економіці країни.

Також парк - це нова культурна мітка міста, простір усередині наповнюють різними арт-об'єктами. Це робиться для того, щоб стимулювати креативне, нестандартне мислення.

- І що далі? Що замінить такі парки в майбутньому?

- Ми не знаємо. Можливо, кращі уми вже обдумують нову незвичайну концепцію. Але поки інноваційні парки залишаються трендом ХХI століття.